Bygger upp till attack.

Denna övning fokuserar på principerna för att initiera och bygga en attack för att spela framåt och komma in på motståndarhalvan när man spelar mot fullt motstånd från motståndaren.
Övningen är utformad för att skapa en miljö där spelare kan fatta beslut i tid och rum och lösa sina egna problem. Denna aktivitet kan köras varje vecka med olika utmaningar och en manipulation av begränsningarna, baserat på spelarnas individuella behov. Det är mycket en spelrelaterad övning.

Vad får jag spelarna att göra?

Minispel

Vi börjar med att värma upp spelare med en ankomstaktivitet. Vi sätter upp tre intilliggande spelområden på cirka 40×22 meter vardera, med ett mål i varje ände av alla tre områden. Vi använder 16 utespelare uppdelade i nio röda och sju blåa. Vi kör ett riktningsspel på var och en av de tre spelområdena, med en 3 mot 3 på den centrala planen och en 3 mot 2 på var och en av de yttre planerna, som visas [1] . Spelen ska spelas samtidigt.Det finns inga inkast (spelet startar om antingen med en inspark eller genom att dribbla in från sidlinjen). För att göra mål måste spelarna använda ett tillslag i minimålet som de angriper. Det första målet kan bara göras inifrån motståndarens planhalva, men därefter kan mål göras från var som helst på planen.

Gerard-Jones-Building-an-attack-1

1. Spela 3 mot 3 på den centrala miniplanen
2. Spela 3 mot 2 på var och en av ytterplanen
3. Det första målet i varje match kan endast göras inifrån motståndarhalvan
4. Från och med det andra målet kan lagen göra mål var som helst på planen.

Hur går jag vidare med aktiviteten?

Vi utvecklar aktiviteten så att när en spelare väl har gjort mål på en plan måste han springa till en annan plan, vilket skulle få resultatet att ändra överbelastningsdynamiken på både planen han lämnar och på planen han ansluter sig till.Vi kan utveckla aktiviteten ytterligare genom att begränsa spelet till en enda boll mellan tre plan och frigöra spelarna så att de inte längre är låsta i sina områden, vilket resulterar i ett fritt spel 9 mot 7 med spelare som fokuserar på att bygga upp för att gå framåt.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill se spelare som kan visa hur en passning eller en dribbling kan eliminera en motståndares försvarare från spelet för att gå framåt. Spelare bör också visa att de förstår hur man skapar utrymme för sig själva eller för sina lagkamrater.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Spelfas

Vi ställde upp på drygt en halv plan, med ett mål i full storlek i ena änden och tre minimål i andra änden. Vi markerar fem zoner längs med planen, som visas [2] . Vi använder 15 utespelare och en målvakt, uppdelade i två lag om åtta. Laget med sju utespelare och en målvakt (de röda) försvarar det fullstora målet och ställer upp i en 1-3-3-1-uppställning, medan det andra laget (de blå) försvarar de tre minimålen och ställer upp i ett 2-4-2 spelsystem med en diamant på mittfältet.De två lagen spelar ett 8 mot 8-spel – det är fritt spel och spelarna är inte låsta i zonerna, som helt enkelt används som en visuell referens. Det röda laget som anfaller de tre minimålen måste dock försöka ockupera alla fem zonerna när de är i besittning och de måste göra mål med en en-touch-avslutning. När de inte är i besittning måste de försöka skydda mitten av planen och bör försvara sig i de tre mittzonerna. Om bollen går in i de yttre kanalerna bör de flytta för att försvara i fyra av de fem zonerna.Vi letar efter de blå för att försöka sätta fällor och förhindra uppbyggt spel från de röda. När de har återtagit bollen ska de blå försöka göra mål i huvudmålet. Varje gång de blå gör mål drar du av ett mål från de rödas resultat.

Normala regler gäller för saker som inkast. Vi spelar tre matcher à åtta minuter, med två minuters vila mellan matcherna.

Gerard-Jones-Building-an-attack-2
1. Det röda laget på sju utespelare och en målvakt försvarar huvudmålet och ställer upp i en 1-3-3-1
2. Det blå laget på åtta utespelare försvarar de tre minimålen och ställer upp i en 2-4 -2 formation med en diamant på mittfältet
3. När de är i besittning måste de röda försöka ockupera alla fem zonerna och de måste göra mål i ett av de tre minimålen med en one-touch finish
4. Om de blå vinner bollen , de måste försöka göra mål i huvudmålet och de röda bör försvara sig centralt för att stoppa dem. 

Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?

Spel

Vi ställde upp på två tredjedelar av planen med ett mål och en målvakt i varje ände. Vi använder 14 utespelare uppdelade i två lag. Vi spelar ett normalt 8 mot 8-spel inklusive målvakter, med de röda uppsättningarna i en 1-3-3-1-formation och de blå i ett 1-1-4-2-system, som visas [3] .Vi coachar motståndarlaget först genom att skapa en ”motprincip” för att göra anfallsfokuset mer utmanande. Vi observerar de blå och om vi använder två tränare kan blå ställas in av en ”motståndstränare” för att skapa fällor för det anfallande laget.De röda bör försöka göra mål så fort de går in på motståndarhalvan och de blå bör göra en kontring om de vinner bollen.Vi försöker få i spel den typ av rörelser som spelarna lärt sig i de två första aktiviteterna. Vi försöker visa spelarna hur och när de ska spela runt, spela upp eller spela igenom. Vi visar dem också hur de ska springa för att ta emot och när de ska springa för att lura.Normala regler gäller. Vi spelar en match på 40 minuter med fyra minuters paus i paus, då spelarna uppmanas att ställa frågor till tränarna och till varandra.

Gerard-Jones-Building-an-attack-3
1. Spela ett normalt 8 mot 8-spel med de röda uppsättningarna i en 1-3-3-1-formation
2. De blå är uppställda i en 1-1-4-2-uppställning
3. De röda bör se ut att göra mål som så fort de kommer in på motståndarhalvan.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Spelare kan ha svårt att skapa tredje och fjärde linjeposter eller så kan de ta emot på samma horisontella eller vertikala mottagningslinjer, vilket innebär att deras rörelser kommer att ta bort varandra.