Bygger upp från backlinjen

Denna övning är fokuserad på att starta attacker inifrån den defensiva tredjedelen av planen, speciellt när man spelar mot en främre trea som pressar högt med breda forwards när mittbackarna har splittrats. Det är en övning som hjälper spelarna att se bilder som replikerar situationer i 11v11-spelet.En mycket användbar övning, den kan köras på en halv plan och arbeta över planens bredd. Det skulle vanligtvis levereras som en taktisk övning, speciellt när vi vill arbeta med att utveckla en förmåga att bygga från backlinjen under press.

Vad får jag spelarna att göra?

Bygger från backlinjen

Vi använder 16 utespelare uppdelade i ett blått försvarslag på åtta, ett rött anfallslag på sex och två neutrala, gula mittfältare.

Vi satte upp tvärs över halva en fullstor plan, vilket gör spelområdet 76×40 meter med ett mål i varje ände. Vi markerar två 12-meter-slutzoner där målvakterna är placerade; två 20-meter zoner, som var och en innehåller en blå bakfyra och en motsatt röd främre trea; och en 12×20-meter central zon för de två neutrala mittfältarna, som flankeras av två 12×10-meter breda zoner.

Spelet börjar med målvakten, som kombinerar med den blå bakrefyran för att överföra bollen via de två neutrala mittfältarna till de andra blå försvararna på den motsatta halvan, som visas [1a] .De neutrala mittfältarna börjar i den centrala zonen och de kan flytta in i kantzonerna för att ta emot men de får bara flytta in i kantzonen samtidigt som bollen. De bör använda en en- eller två-touch-passning för att flytta bollen vidare.

Josh-brehaut-building-from-the-back-1
1. Fyra blå försvarare startar i varje 20-meter zon. De kombinerar med de neutrala mittfältarna för att överföra bollen till sina lagkamrater i den andra halvan
2. Tre röda anfallare startar också i varje 20-meter zon och måste pressa försvararna för att vinna bollinnehav
3. När bollen har överförts framgångsrikt till andra halvan, minst en passning måste göras innan bollen kan överföras tillbaka igen före bollen .

Ytterbackarna kan också gå framåt in i de breda zonerna, som visas [1b] , och replikerar ögonblick i matcher där de blir så höga och breda som möjligt för att skapa problem för motståndarens breda forward.När bollen väl har överförts till den andra halvan av spelområdet måste minst en passning göras mellan försvararna innan bollen kan överföras tillbaka igen. Men om någon av de tre anfallarna vinner bollen måste de attackera målet så snabbt som möjligt för att utnyttja det oorganiserade försvaret, som visas [1c] Vi håller poängen mellan de två lagen, räknar antalet lyckade övergångar och antalet gjorda mål vid övergången. Detta är ett bra sätt att behålla önskad intensitet. Om antalet överföringar är betydligt högre än antalet gjorda mål, försök att erbjuda anfallarna ett incitament, till exempel att mål räknas dubbelt om de gör mål inom fem sekunder efter att de fått bollen. Detta bör säkerställa att de förblir motiverade och fortsätter att pressa med önskad intensitet.

Josh-brehaut-building-from-the-back-2
1. Spelet startar alltid och startar om från målvakten
2. För att orsaka problem för kantanfallarna kan backarna kliva fram i kantzonerna för att ta emot, så länge de inte kommer in före bollen
3. Om backen tar emot bollen i den breda kanalen måste de gula mittfältarna komma i positioner för att stötta. Den ena ska gå bakåt från kvadraten och den andra till motsatt sida av planen.
Josh-brehaut-building-from-the-back-3
1. De röda anfallarna pressar och försöker vinna bollinnehav, som de gör här
2. Om de vinner bollen anfaller de målet så snabbt som möjligt för att utnyttja det oorganiserade försvaret.

Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?

Småsidigt spel

Vi går vidare till ett litet spel, med samma upplägg som tidigare träning. Vi använder fortfarande 16 utespelare och två målvakter men nu är varje lag uppdelat i en målvakt, fyra försvarare och tre anfallare, med start som visas [2] . De två neutrala mittfältarna börjar i den centrala zonen och spelar för laget i besittning, men försvararna kan kringgå mittfältarna och spela direkt till sina forwards om det behövs.Anfallarna måste försöka göra mål i målet och anfallet kan stödjas av en försvarare och båda neutrala mittfältare, som är fria att göra framåt löpningar för att ge det anfallande laget en 6 mot 4-överbelastning i den sista tredjedelen.En ytterligare progression kan läggas till genom att sätta en av mittfältarna på varje lag, vilket gör det till ett 9 mot 9-spel.Linjerna ut från de centrala zonerna fungerar som offsidelinjer.

Josh-brehaut-building-from-the-back-4
1. Detta riktningsspel utgår från målvakten, som spelar ut till en lagkamrat så högt som möjligt. Varje lag måste göra mål i det mål det anfaller
2. Försvararna kan använda hjälp av de neutrala mittfältarna för att arbeta bollen framåt, som här, eller så kan de spela den direkt till anfallarna
3. De två neutrala mittfältarna kan göra framåt löpningar för att stödja attacken
4. En försvarare kan också göra ett framåtlöp, vilket ger laget en 6 mot 4-överbelastning vid attack
5. Linjen utanför mittzonen fungerar som en offsidelinje.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

De fyra bakre bör fokusera på att göra spelområdet så stort som de kan, så vi vill att våra mittbackar ska delas och att ytterbackarna ska placera sig så högt och brett som möjligt så att de breda motståndarna inte kan påverka dem alla.I denna övning utmanas målvakten att leta efter den längsta möjliga framåt passningen, till exempel till mittfältaren eller till en av ytterbackarna, och han bör försöka spela passningen med förklädnad.Om bollen går i spel med mittbacken måste ytterbacken falla ner i planen för att skapa en mottagningsvinkel – han måste hitta den högsta positionen som han kan ta emot bollen medan han fortfarande är vänd framåt.Mittbackarna vill undvika att bli för breda, annars skär de bort passningen till ytterbacken då de kommer att ligga på samma linje.De centrala mittfältarna bör försöka ta emot i en vinkel så att de kan anta rätt kroppsform för att vända sig framåt och passa med sin första touch, vilket inte är möjligt om de är på samma linje som bollen.De två centrala mittfältarna vill också vara på olika linjer i sidled, annars kommer de inte att kunna kombineras med varandra.Om mittbackarna hamnar i en position där de är för breda och på samma linje som ytterbacken ska de leta inåt efter sin mittfältare, alternativt vända tillbaka och initiera ett byte via målvakten.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Backarna kan börja för högt och om de inte får en passning från målvakten och bollen spelas till mittbacken, så har de en lång väg att falla för att skapa en vinkel för mittbacken.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com