Avslutande mönster i sista tredjedelen.

Denna övning är utformad för att repetera spelare i den typ av attackmönster vi vill att de ska använda när de spelar i en 4-2-3-1-form. Fokus för övningen är att lära spelarna att förstå de olika sätten vi som lag kan bryta ner motståndare som spelar i ett defensivt block.
Allt handlar om implementering av attackmönster. Spelare tenderar att njuta av den här övningen eftersom den skapar målchanser och ger dem idéer och lösningar på problem de möter när de är framför motståndarens mål.

MÖNSTER 1

Vi ställde upp på en halv plan som visas, med ett mål och en målvakt i ena änden. Skyltdockor används för att representera det försvarande laget, plus extra skyltdockor läggs till i straffområdet för att ge forwards vägledning för områdena att attackera. Vi använder 11 utespelare.

Spelet börjar med att mittbackar kombinerar och spelar bollen till en central mittfältare, som sätter tillbaka bollen. Mittbacken spelar sedan igenom den till vänsterkanten som kommer in för att ta emot och spelar in den till den andra centrala mittfältaren, som spelar en genomgående boll i den breda kanalen för den överlappande vänsterbacken.

Vänsterbacken springer in på passningen och skjuter ett lågt inlägg in i straffområdet, där centerforwarden och nummer 10 gör löpningar för att attackera bollen, som visas [1a] . Båda yttrarna bör också attackera straffområdet, medan en central mittfältare stöttar från kanten av straffområdet redo att ta emot en nedskärning eller vid behov upprätthålla attacken.

Därefter återställer vi och kör samma attackmönster på den motsatta kanten, och replikerar rörelsen. Efter att ha mottagit bakslaget från yttern spelar den centrala mittfältaren en genomspelning för den överlappande backen att ta emot på kanten av straffområdet. Backen skjuter ett lågt inlägg in i mitten framåt och nummer 10, som gör attackerande löpningar, som visas [1b] . Återigen bör yttrarna också attackera straffområdet som stöd om möjligt.

Veljko-Paunovic-Finishing-patterns-in-the-final-third-1
1. Spelet börjar med mittbackar som kombinerar och spelar in till en mittfältare, som spelar tillbaka för mittbacken att passa in i den sista tredjedelen
2. Yttern kommer in för att ta emot en passning och spelar in den för den andra centrala mittfältaren.
3. Den överlappande ytterbacken tar emot en genomgående boll och skjuter ett lågt inlägg in i mittenforwardens väg och nummer 10 som gör anfallskörningar
4. Båda ytterna bör också göra löpningar in i straffområdet
5. En central mittfältare stöttar från kanten av straffområdet redo att ta emot en nedskärning vid behov.
Veljko-Paunovic-Finishing-patterns-in-the-final-third-2
1. Vi återställer och kör samma anfallsmönster på den motsatta kanten
2. Den centrala mittfältaren spelar en genomgående boll för den överlappande backen att ta emot på kanten av straffområdet och göra ett lågt inlägg
3. Ytterna ska attackera straffen stödområde om möjligt .

MÖNSTER 2

Vi ställer upp som tidigare. Den första rörelsen är att en djup mittfältare faller mellan mittbackarna för att skapa en backtrea, som sedan spelar in i nummer 10, som kommer djupt för att ta emot. Spelaren 10 lägger bort bollen till en av de centrala mittfältarna, som spelar en framåtpassning till mittforwarden. Mittforwarden spelar sedan bollen till nummer 10 och vänder sig sedan och gör en löpning in i straffområdet. Nummer 10 har gjort en framåtlöpning för att ta emot passningen och skjuter på mål utanför straffområdet, som visas [2a] .Så snart det första skottet är död, spelas en andra boll in till mittforwarden av tränaren. Mittforwarden tar emot bollen med ryggen mot mål och vänder och avslutar, som visas [2b] .

Veljko-Paunovic-Finishing-patterns-in-the-final-third-3
1. En djup mittfältare faller mellan mittbackarna för att skapa en backtrea och spelar sedan till spelare 10
2. Spelare 10 kommer djupt för att ta emot och spelar bollen till den centrala mittfältaren
3. Mittforwarden tar emot från mittfältaren och spelar bollen till nummer 10 innan den vänder och gör ett lopp in i straffområde
4. Nummer 10 springer in på lay off från mitt framåt och skjuter på mål från utanför straffområdet.
Veljko-Paunovic-Finishing-patterns-in-the-final-third-4
1. Så snart den första bollen är död, spelas en andra boll in i mitten framåt av tränaren
2. Mittforwarden tar emot med ryggen mot mål och vänder och avslutar.

MÖNSTER 3

Vi ställer upp som tidigare. Den första rörelsen är att en djup mittfältare faller mellan mittbackarna för att skapa en backtrea. Han tar emot från mittbacken och spelar sedan in bollen till en av de centrala mittfältarna, som spelar tillbaka den. Den djupa mittfältaren byter sedan anfallspunkten med en lång passning till ytterbacken, som har gjort ett överlappande lopp till en bred forwardsposition. Ytterbacken levererar ett snabbt inlägg för forwardsspelarna att attackera – mittforwarden, nummer 10 och den motsatta kantspelaren bör alla springa in i straffområdet, som visas [3] , medan en av de centrala mittfältarna bör göra en löpning till kanten av straffområdet, ifall bollen skärs tillbaka.

Veljko-Paunovic-Finishing-patterns-in-the-final-third-5

1. En djup mittfältare tar emot bollen från mittbacken. Han spelar till en av de centrala mittfältarna och går framåt för att ta emot den tillbaka
2. Den djupa mittfältaren byter anfallspunkt med en lång passning till den överlappande ytterbacken, som slår ett inlägg in i straffområdet för forwards att attackera
3. Ytterna bör också attackera straffområde
4. En central mittfältare springer till kanten av straffområdet redo att ta emot en cut-back om det behövs .

MÖNSTER 4

Vi ställer upp som tidigare. Återigen är den första rörelsen för en djup mittfältare att falla mellan mittbackarna för att skapa en backtrea. Bollen skickas över denna bakre trea innan den spelas ut brett till en back i djup position. Ytterbacken tar emot och driver framåt med bollen innan han går in i det bakre stolpområdet. Centerforwarden möter inlägget i luften och styr den ner i ytan för sina mötande lagkamrater, som gör attackerande löpningar in i straffområdet, som visas [4] .

Veljko-Paunovic-Finishing-patterns-in-the-final-third-6

1. Bollen skickas över ryggen innan den spelas ut brett till en back i djup position
2. Backen driver framåt med bollen innan den går in i bakre stolpområdet
3. Mittforwarden nickar ner bollen i ytan för hans mötande lagkamrater som gör attacker löper in i straffområdet.

TRÄNINGSPUNKTER

Hur kommer jag framåt i sessionen?

Vi kan ta bort skyltdockorna och lägga till levande motståndare i varje spelmönster för att öka svårigheten för de anfallande spelarna.

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

Tekniskt sett vill vi se snabba och exakta passningar, med spelare som alltid flyttar bollen framåt när det är möjligt. Rörelse omkring bollen är också avgörande, liksom tidpunkten för löpningarna och inläggen, och vi vill se spelare göra kvalitetsavslut med både fötter och huvud.