Attackerar kreativitet och rörelse

Det här är ett träningspass som vi kör på Blackburn Rovers och det handlar om att uppmuntra anfallsspel och kreativitet när man anfaller framåt med bollen.Det är ett pass jag gillar särskilt att använda eftersom det säkerställer att lagen anfaller med stöd i antal och det brukar kulminera med ett skott på mål, vilket är något som spelarna alltid brukar njuta av på träningen.Här använder vi denna aktivitet som en anfallsövning men vi kan också använda den för att fokusera på försvarsprinciperna, beroende på våra krav och vad vi vill få ut av övningen.Den har gott om möjligheter för spelare att gå över, från både försvar till anfall och från anfall till försvar, och om det behövs kan fokus också fokuseras på kontringar eller att utveckla uppbyggt spel.Det är en mycket tävlingsinriktad övning och det uppmuntrar därför spelarnas prestationsintensitet.Planstorleken kan anpassas för att uppnå olika resultat: storleken på kan ökas för att tillåta spelare att behålla plankonditionen eller minskas för att uppmuntra explosivt spel och beslutsfattande under press.

BREAKOUT-SPEL

Vi satte upp ett område på 60×40 meter med ett mål och en målvakt i varje ände. Inne på området markerar vi en central kvadrat på 30×30 meter, delad i två halvor.Vi använder 16 utespelare uppdelade i fyra lag om fyra. Två lag startar i vardera halvan av mittfältet, som visas [1a] , vilket gör det till 4 mot 4 i varje halvlek. Alla spelare är låsta i sina halvor tills de befrias av tränaren. Spelet börjar med att tränarna spelar in en boll i varje planhalva, där ett lag passar för att behålla bollinnehavet och det andra laget pressar för att vinna bollinnehav i varje planhalva.

övning1
1. Spelet börjar med att tränarna spelar in en boll i vardera halvan av mittfältet, så det är 4 mot 4 i varje planhalva.
Spelare är låsta i sina halvor till att börja med.

De två passande lagen måste försöka hålla bollen i sina respektive halvor tills tränarna uppmanar till anfall – båda samtidigt. I det samtalet anfaller varje besittningslag målet i slutet av det motsatta det där det började, medan varje pressande lag försvarar målet i sin egen ände av planen, som visas [1b]

övning2
1. De två tränarna uppmanar till ett anfall samtidigt och varje besittningslag måste attackera målet i motsatt ände till det där det började. Här attackerar de röda med en snabb framåt boll
2. Varje pressande lag måste försvara målet i slutet det startade. Här försöker de vita stoppa de blå från att attackera deras mål.

Anfallarna måste skapa en målchans på vilket sätt de kan, som visas [1c] , medan försvararna måste försöka hindra dem från att göra mål.
För att engagera spelarna fullt ut skulle vi införa ett poängsystem för att göra aktiviteten mer konkurrenskraftig. Om det försvarande laget får bollinnehav i varje planhalva, kan det vara över. eller så kan vi be dem spela in i det centrala besittningsområdet och alla försvarare måste återhämta sig i det området för att de ska få en poäng. Poängsystemen kan variera beroende på en tränares krav. Vi kan också överbelasta eller underbelasta lagen för att utmana spelarna ytterligare.När det gäller tider, använde vi den här övningen körde vi den över två separata omgångar i 30 minuter varje gång, och spelade fem matcher på fem minuter, med en minuts vila mellan varje match.

övning3
1. Här bryter de blå snabbt ut ur den centrala zonen och gör mål innan de återhämtande försvararna kan stoppa dem
2. Här låter bra stödrörelser de röda anfallarna kombinera och göra mål mot de gula.

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

Vi vill se bra rörlighet och stödspel under anfallet. Det är också viktigt att se till att de försvarsaspekter av övningen inte förbises, eftersom detta kommer att uppmuntra realistiskt spel från anfallarna.