Att träna Kontring.

Den här övningen handlar om motanfall och det uppmuntrar spelare att vara organiserade och självsäkra, så att de under övergången från försvar till anfall snabbt kan slå bollar bakom och i vida områden.
Spelare gillar den här övningen för att den är spelrelaterad och det hjälper vår inställning till matcher eftersom vi känner att lag som försvarar djupare blir en större trend i det moderna spelet. Det överdriver också vikten av beslutsfattande, förbättrar detaljerna i passningar och kräver högkvalitativ rörelse.
Vi skulle använda den här övningen i upptakten till att möta ett lag som satsar nummer framåt och potentiellt spelar med en bakre trea, där de kan vara sårbara i stora områden.

Vad får jag spelarna att göra?

Kontringsövningar

Vi satte upp en spelyta på 70×44 meter (eller mellan de två straffområden på en normal plan), med ett mål och en målvakt i varje ände. Vi använder 18 utespelare. Vi satte upp ett rött anfallslag på sex och ett blått försvars-/kontralag på sex, som båda startar på den försvarande planhalvan. Dessutom är sex gula neutraler placerade runt utsidan av den försvarande planhalvan. De neutrala är one-touch och de kan stötta laget i bollinnehav.

Spelet börjar med att tränaren spelar in boll till anfallande laget, som ska försöka göra mål i målet i den halvleken. Det försvarande laget bör försöka vinna bollen och starta en kontring för att göra mål på den andra halvan, som visas [1] . Vi spelar i 15 minuter.

Michael-appleton-counter-attacking-1

1. Ett rött anfallslag på sex och ett blått försvarande/kontrande lag på sex startar båda på den försvarande planhalvan
2. Sex gula neutrala är placerade runt utsidan av den försvarande planhalvan. De är one-touch och de kan stödja laget i besittning
3. Spelet börjar med att tränaren passar in boll till det röda anfallslaget, som måste försöka göra mål i mål i den halvlek
4. Det blå försvarande laget måste vinna bollen och starta en kontring för att göra mål i andra halvlek . 

Hur kommer jag framåt i sessionen?

Framsteg 1

För att avancera aktiviteten spelar vi samma spel som tidigare men den här gången lägger vi till tre portar halvvägs mellan mittlinjen och målet som blåa kontrar. Kontringslaget måste skicka bollen genom en av dessa grindar innan de kan göra mål, som visas [2] . Detta för att be spelarna om merdetaljer om passningen och för att markera nyckelområden för kontringslaget att utnyttja i snabbhet. Vi spelar i 15 minuter.

Michael-appleton-counter-attacking-2

1. För att gå vidare, spela samma spel som tidigare men nu måste det blåa kontringslaget skicka bollen genom en av de tre grindarna innan de kan göra mål
2. När det vinner bollen måste det blå försvarande laget snabbt göra övergången till kontring
3. De gula stöttar fortfarande från utsidan av försvarande planhalva och spelar one-touch för laget i bollinnehav. 

Progression 2

För att utveckla aktiviteten ytterligare tar vi nu bort grindarna och ber det röda anfallslagets målvakt att börja spela med en passning bakifrån. Eftersom det nu är fritt spel, bör några av hans lagkamrater falla in på sin egen planhalva för att ta emot bollen från honom och de bygger sedan in ett anfall på den andra halvan där de måste försöka göra mål. Det blå försvarande laget måste nu ställa upp på att inte aceptera, eller tackla för att vinna bollen innan den kommer in i riskområdena. När de vinner besittning bör de kontra attacka med snabbhet, som visas [3] . Vi spelar i 15 minuter.

Michael-appleton-counter-attacking-3

1. För att komma vidare börjar målvakten för det röda anfallande laget nu spela med en passning från backen
2. Några av de röda bör falla in på sin egen planhalva för att ta emot bollen från målvakten och sedan bygga in ett anfall i den andra halvlek där de försöker göra
3. Det blå försvarande laget måste nu ställa upp på att inte aceptera eller bör tackla för att vinna bollen, som här. Då borde de gå till motattack med fart. 

Hur skulle jag sätta detta i en spelsituation?

Eftersom den här aktiviteten redan är ett litet spel, kan det enkelt utvecklas till ett helt 11v11-spel med de grundläggande principerna för spelet förblir desamma.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill se att bollinnehavet håller en hög bollhastighet för att flytta motståndet och begränsa beröringarna på motståndarhalvan. Vi vill särskilt se lag som kontrar med bredd och spelare skapar vinklar från bollen för att hjälpa till med länkspel. Spelare bör också göra dynamiska löpningar bortom och mellan linjerna för att sträcka motståndet.

Se alltid till att spelarna fortsätter att passa bollen med kvalitet och detaljer.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Spelare kan ibland skynda på sitt beslutsfattande, men medan kroppen rasar bör sinnet förbli lugnt. Se till att spelarna håller sig sammansatta genom övergången från försvar till attack och inte spela ”direkt” eftersom det finns utrymme bakom.