Att hitta den tredje spelaren.


Scott Parker
Efter att ha hängt upp skorna i Fulham 2017 började han sin tränarkarriär i Tottenham Hotspur, och arbetade med klubbens U18. Men i juli 2018 återvände han till Fulham som förstalags tränare


Här visar han hur man kan träna på att hitta den tredje spelare.
Denna övning handlar om att uppmuntra spelare att arbeta i treor, genom att använda passningskombinationer för att hitta den tredje spelaren fri från sin försvarare.Spelarna älskar den här övningen eftersom det handlar om att vara proaktiv och dominera besittning, vilket är vår filosofi som ett lag. Övningen bygger på ett riktigt snyggt sätt – det går från passningsträning till besittningsaktivitet och kulminerar i ett positionsspel.

Vad får jag spelarna att göra?

ÖVNING 1

Vi satte upp ett område på 12×12 meter. Inuti finns ett mindre område på 9×9 meter, markerat med en skyltdocka i varje hörn. Vi använder 10 spelare, uppdelade i två röda och åtta blåa. De röda är spelare A och B och de arbetar i mitten av området och deras roll är att hjälpa till att forma passande trianglar runt skyltdockor. Två blå börjar på varje hörn av huvudområdet – hörnen är märkta X1, X2, X3 och X4.Spelet börjar med en passning från den första spelaren vid X1 till spelare A i mitten, som spelar en passning för första gången till spelare B, som visas [1] . Spelare B sätter upp X1 som har rört sig längs linjen. X1 går över till X2 och följer passet. Spelare B möter nu för att ta emot från X2 och spelar sedan till spelare A, som har flyttat för att ta emot. X2 går längs linjen för att ta emot från A och passar till X3 och följer passningen till nästa hörn. Spelet fortsätter och samma sekvens upprepas nu på motsatt sida med X3 och X4.
De viktigaste coachnings meddelandena här kretsar kring fotarbete och behovet av snabb kroppsförberedelse redo att möta nästa man.
Vi spelar i 45 sekunder och sedan byter ett av de blå paren med spelare A och B. Totalt spelar vi 10 block på 45 sekunder, där varje par har två varv i mitten som A och B.

Att hitta den tredje spelaren.
1. Den första blå spelaren på X1 börjar spela med en passning till röd spelare A, som passar till röd spelare B
2. Röd spelare B sätter upp blå X1, som har flyttat sig längs linjen för att ta emot och sedan passar till X2 och följer efter passning
3. Röd spelare B möter nu för att ta emot från blå X2 och passar till spelare A
4. Blå X2 går ner för att ta emot från röd spelare A, passar till X3 och följer passningen till nästa hörn
5. Sekvensen fortsätter på andra sidan, börjar med den första spelaren på X3.

Hur kommer jag framåt i sessionen?

Besittningsövning

Vi går vidare från en passningsövning utan motstånd genom att introducera begreppet besittning, där spelare försöker behålla bollen under press från sina motståndare.Vi satte upp ett 16×16-meter rutnät som består av fyra 8×8-meter kvadrater. Vi använder 10 spelare, uppdelade i fyra röda, fyra blåa och två gula spelare som spelar för laget i besittning. Det finns en 1 mot 1 mellan blå och röda i varje zon. Blåa börjar med bollen i zonen med flottörerna, vilket ger besittningsspelarna en fördel med 3 mot 1.
Efter tre passningar kan en motståndare komma in från en annan zon för att göra det till 3 mot 2. Detta skapar en ”fri man” i en av rutorna och besittningslaget måste nu hitta honom med en passning, som visas [2] . Han bör vara på tårna för att göra en vinkel för passningen.Kanterna följer bollen in i den nya rutan och pressaren kommer tillbaka, vilket låter spelet fortsätta i den nya rutan.Om det rödpressande laget vinner bollen blir de det nya anfallande laget och spelet fortsätter med de blåa som nu kontrapressar.
Vi spelar i 10 perioder à två minuter. Varje par tar två varv i den flytande rollen. Vi vilar spelare i 30 sekunder mellan perioderna.

Att hitta den tredje spelaren.
1. Lag kan också få poäng om de sätter ihop ett mål för antal passningar. Här är målet sju passningar.
2. Här får laget en poäng för att träffa sitt mål på sju passningar under press
3. När spelarna har bemästrat aktiviteten, begränsa antalet beröringar de kan ta.
4. Om det försvarande laget vinner besittning bör de snabbt motanfall .

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Småsidigt spel

Vi satte upp ett område på 22×20 meter med ett mål och en målvakt i varje ände. Spelområdet är uppdelat på längden i två breda zoner på sex meter vardera och en åtta meters central zon.Vi använder 10 utespelare, uppdelade i två lag om fyra och två gula spelare, som spelar för laget i besittning. Spelet är riktat och svävarna är låsta i den centrala zonen, medan två röda och två blåa startar i varje bred zon.Spelet börjar med en passning från en av målvakterna. Försvararna bör försöka stänga av passningar in i mitten och pressa från insidan till utsidan, medan besittningslaget måste kombinera med varandra och med svävarna för att dra försvarare in i den centrala zonen för att skapa en ”fri man” som kan ta emot bollen omarkerad i anfallsposition, som visas [3] . Målet är att göra mål men det måste vara med en en-touch-avslutning. Det finns inga offsides. Spelet startar om från motståndarens målvakt. Vi spelar fem matcher på fyra minuter vardera.

Att hitta den tredje spelaren.
1. Det finns en röd mot blå 1mot1 i varje zon. De gula flytarna opererar i zonen med bollen, vilket ger laget i besittning en 3 mot 1 fördel i den zon
2. Efter tre passningar kan en motståndare gå in från en annan zon och pressa, vilket gör det 3 mot 2 i boxen med bollen
3. Besittningslaget måste hitta ett sätt att passera till den ”fria spelaren” som har lämnats ensam i sin box. kanterna följer bollen in i boxen. Försvararen återvänder sedan och spelet fortsätter med en ny 3 mot 1
4. Om en röd försvarare vinner bollen blir de röda det nya besittningslaget och de blå går över till kontrapressning .

Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?

Spelfaser

Här visar vi några exempel på taktiska ’tredjemanskombinationer’ i vårt 4-3-3 positionsspel. Till exempel kan vi använda en tredjemanskombination när målvakten spelar ut bollen till den hållande mittfältsspelaren [4a] , eller när siffran 5 är på bollen och trycks ned [4b] . Vi kan också använda mer än en tredjemanskombination för att arbeta bollen framåt från försvaret, som visas [4c] , eller med siffran 9 släppa för att kombinera med den hållande mittfältaren för att spela till nummer 10, som visas [4d] .

Att hitta den tredje spelaren.
1. Målvakten använder siffran 4 som andra man
2. Siffran 5 används som tredje man.


Att hitta den tredje spelaren.
1. Siffran 5 trycks av motståndarens mittfältare så siffran 8 faller för att ta emot och passar ut till siffran 6 – tredje man
2. Alternativt, om nummer 5 också pressas av motståndarens ytter, siffran 8 har möjlighet att passa till nummer 2, som flyttar uppför kanten ut i ytan.


Att hitta den tredje spelaren.
1. Siffran 2 låses in av försvararen
2. Siffran 7 fungerar som andra man och släpper för att spela en passning till nummer 8, som fungerar som tredje man
3. Siffran 8 använder sedan siffran 9 som den andra mannen
4. Siffran 9 använder siffran 10 som tredje man.
Att hitta den tredje spelaren.
1. Siffran 4 är i besittning och försvararna har blockerat passningsalternativ till endera sidan.
2. Siffran 9 fungerar som andra man och faller för att ta emot, och skickar ut siffran 10.
3. Siffran 10 fungerar som tredje man.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När vi hittar den tredje mannen letar vi efter spelare som kan använda bra kroppsförberedelser. Vi vill se dem arbeta med sina fötter och anpassa sin kropp på ett sätt som hjälper dem att utföra sin nästa handling perfekt.Positionering är också viktigt i tredjemansrelationer. Vi vill se spelare som vill arbeta i treor och förstå deras roller, så att andra mannen kan spela bollen effektivt till den extra tredjeman.Vi vill också se spelare förkorta stöddistanserna med sena, snabba rörelser. Så fort spelaren i besittning trycks ned måste den andra spelaren stötta i fart med en passning i åtanke.