Anpassa besittningsmetoder till vår taktiska modell.
av Garry Monk

Denna övning börjar med att fokusera på den defensiva övergången efter besittningsförlust, innan man tränar i besittningsprinciperna för spel.
Det är en övning som passar med Swanseas plan för spel – den erbjuder hög intensitet, som snabbt får spelare att engagera sig i det vi försöker uppnå. Det betyder att det som tränas kan vara utmanande både fysiskt och mentalt, för så fort spelare tappar bollen vet de att de kommer att behöva arbeta hårt för att snabbt vinna tillbaka den .

Överbelastade ägande- och övergångsmetoder

Öva en

Vi ställer upp som visas i ett område som mäter 25×20 meter. Även om detta kan justeras beroende på antalet spelare, är syftet alltid att skapa utmanande förhållanden i besittning för att få fram intensitet från träningen.
Spelet är 5mot5 plus tre neutrala spelare, som är konditionerade att spela en-touch. Sidan i besittning spelar med en anfallsöverbelastning medan det försvarande lagets utmaning är att återta bollinnehavet medan det är i underläge.
Tyngdpunkten här ligger på vikten av att jaga bollen omedelbart efter besittningsförlust. Om sidan som förlorar besittning låter motståndaren etablera kontroll över bollen (och spelet), blir det en svår uppgift att återta initiativet i en 8 mot 5-situation.

31118-Garryal-model-14

Detta är 8 mot 5 till förmån för vita, som använder de tre gula i syfte att behålla besittning.


Sättet vi närmar oss problemet med att återvinna mot en överbelastning är att göra en mental linje där spelet ska begränsas . Denna presslinje skulle i allmänhet representera en halv planhalva.

31118-Garryal-model-24

Röda har återtagit besittning, vilket innebär att vita måste försöka skjuta motståndaren in i det skuggade området av planen för att minska utrymmet och snabbt återta besittning.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Denna övning gör det möjligt för oss att träna vår pressreaktion när bollen tappas, vilket främjar spelarnas fysiska och taktiska förmåga att snabbt återta besittning; och när de gör det måste de snabbt göra planen stor. Övningen, genom enkel utförande, tillåter oss att utveckla detta defensiva element i vårt spel.
Ett vanligt misstag uppstår när en spelare jagar bollen själv och blir lätt att spela runt. Det är viktigt att coacha hela laget att pressa kollektivt och att skära av delar av planen för att eliminera ”faran” med motståndarutrymme.

Öva två

Träningsområdet är nu uppdelat i fyra jämna kvadranter på en plan på 40×40 meter som kan användas som referenspunkter eller som ett sätt på vilket en tränare, precis som under den första träningen, kan begränsa spelarna till specifika områden på planen.

31118-Garryal-model-34

Vi sätter upp 8 mot 8 med spelare placerade i kvadranter.

I det här exemplet äger ett 8mot8-besittningsspel (som inkluderar en stödjande gul neutral spelare på vardera sidan rum där varje sida siktar på att slutföra en sekvens av 12 oavbrutna passningar. Det enda kravet initialt är att inte mer än tre på varandra följande passningar kan göras görs i varje kvadrant innan bollen överförs.

Neutrala på varje sida stödjer laget med bollen (röda) som fortsätter besittningsträningen med avsikten att göra 12 oavbrutna passningar.

Många villkor kan ställas på denna praktik för att skärpa in på olika lärandemål. Till exempel:

  • Konditionera spelet så att poängsystemet är riktningsspecifikt – ett lag måste spela från en målspelare till en annan för att göra ett ”mål”, och därför kan en tränare fokusera på kombinationsspel för att passa framåt.
  • Bestämmer att lag behåller minst en spelare per kvadrant – detta säkerställer att de bibehåller bredd och djup i sitt spel.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Denna praxis tillåter oss att utveckla enkla spelprinciper. Det är avgörande att när vi återtar bollen, enligt föregående övning, gör vi planen stor – det här är den offensiva övergången. Övningen tillåter dessa naturliga principer att ske med få ingrepp och cementerar tanken att när vi återtar bollen måste vi använda bredd och djup för att behålla bollinnehavet.