Bygg upp och attackera med överbelastning.

Detta träningspass låter oss fokusera på anfallsspel med överbelastning. Det hjälper oss också att arbeta med positionsspel och hur vi kan flytta bollen till områden där laget kan skapa chanser och göra mål. Det hjälper spelare att förstå hur man får ut det mesta av en överbelastning och attackerar målet med snabbhet.Dessa övningar kommer att hålla spelarna fullt engagerade i övningen eftersom de kräver många åtgärder, bra beslutsfattande och stort fokus på anfallsspel.

ATTACK 3 mot 2

Vi satte upp ett område på 36×40 meter med ett mål och en målvakt i ena änden. Vi använder 10 utespelare uppdelade i ett anfallslag på sex och ett försvarande lag på fyra. Tre anfallare och två försvarare är aktiva för varje anfallspar, medan de återstående spelarna väntar på sin tur att rotera in efter två bollar.Anfallarna är uppställda med en ytter på varje flank och en anfallare på kanten av straffområdet. De ställs mot två mittbackar.Spelet startar varje gång med en passning från tränaren, som varierar vilken anfallsspelare som tar emot bollen. Om det första anfallet börjar med en passning till anfallaren och om de stödjande yttrarna gör löpningar som drar försvararna utanför, då kan anfallaren vända och attackera målet, som visas [1a] .Om anfallaren tar emot bollen från tränaren och skickar ut till en ytter, ska anfallaren sedan fortsätta sitt framåt löp och hamna i en position nära mål för att möta ett inlägg eller plocka upp en potentiell retur, som visas [1b ] .

Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-1
1. Spelet startar varje gång med en passning från tränaren, som varierar vilken blå anfallsspelare som tar emot bollen
2. Här börjar första attacken med en passning från tränaren till anfallaren
3. Stödjande ytter gör löpningar som drar de röda försvararna bred
4. Anfallaren har nu utrymme att vända och attackera målet .
Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-2
1. Här tar anfallaren emot startbollen från tränaren och skickar ut till en ytter
2. Yttern tar emot passningen och går antingen in i målmynningen eller skjuter på mål
3. Efter passningen fortsätter anfallaren sin framåt löpning och hamnar i en position nära mål för att möta ett inlägg eller ta en retur.

Men om det första anfallet startar med en passning till en ytter som löper framåt med bollen, bör anfallaren göra ett centralt löp samtidigt som han ser till att han håller sig inne. Den andra yttern skulle stödja spel på bortre sidan, vilket ger bollbäraren passnings- och korsningsmöjligheter. Yttern bör antingen skära ned för att anfallaren ska avsluta, som visas [1c] , eller gå över till den motsatta yttern som har gjort ett löp till den bakre stolpen.Den andra attacken startas omedelbart den första attacken dör ut, utan att spelarna behöver återställas. Eftersom försvararna inte är inställda bör anfallarna accelerera sin attack, göra snabba löpningar och skarpa rörelser innan de två försvararna kan omorganisera sig själva, som visas [1d] .

Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-3
1. Här börjar det första anfallet med en passning till en ytter som löper framåt med bollen
2. Den andra yttern skulle stödja spel på bortre sidan, vilket ger bollbäraren möjlighet att korsa vid bakre stolpen
3. Anfallaren ska göra en central löpning och möter en nedskärning från yttern och skjuter.

Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-4
1. Den andra attacken inleds med en passning från tränaren omedelbart den första attacken dör ut
2. Eftersom de röda försvararna inte ges möjlighet att återställa, bör anfallarna snabbt attackera innan försvararna kan omorganiseras.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Ett typiskt misstag som spelare gör är att passa bollen till utsidan för snabbt, vilket gör att försvarare kan låsa bollhållaren åt sidan och skapa 1mot1 eller 2mot2 situationer. För att undvika detta uppmuntrar vi spelare att föra bollen centralt och förutse att försvararen begår. Om de inte begår och anfallaren är nära mål, så uppmuntrar vi angriparen att snabbt skjuta.

BYGG UPP OCH ATTACKERA

Vi går nu vidare i träningen genom att överföra anfallsprinciperna som vi just har arbetat på till ett spelformat som involverar en överbelastning i uppbyggnadsspelet, innan vi attackerar målet i en annan överbelastningssituation.Vi ställde upp på en halv normal plan med ett mål och en målvakt i varje ände och en central zon markerad med skyltdockor, som visas i diagrammen.Vi använder 13 utespelare uppdelade i två lag om sex och en neutral mittfältare som spelar för laget i besittning. Båda lagen börjar med tre försvarare i zonen framför målet de försvarar och tre anfallare i zonen framför målet de anfaller.Spelet börjar alltid med en passning från en av målvakterna och besittningslaget använder målvakten och fri spelare för att hjälpa dem bygga upp spel och arbeta in bollen i den centrala zonen, där en lagkamrat kan släppa från den anfallande planhalvan för att ta emot en passera utan motstånd, som visas [2a] .Anfallaren som tar emot i den centrala zonen måste sedan spela bollen fram till en lagkamrat i anfallszonen och själv återvända till zonen. Tillsammans med svävaren som byter halvlek använder angriparna sin överbelastning för att starta en 4 mot 3 attack mot målet, som visas [2b] . De bör använda anfallsprinciperna från den första aktiviteten för att avsluta med ett skott på mål.

Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-5
1. Spelet startar med en passning från det blå lagets målvakt
2. De röda anfallarna pressar för att vinna bollen
3. Det blå besittningslagets försvarare använder den gula fria spelaren för att hjälpa dem bygga upp spel och arbeta in bollen i den centrala zonen
4. En blå anfallare faller in i den oavbrutna centrala zonen från anfallshalvan för att ta emot en passning.
Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-6
1. Anfallaren tar emot i den centrala zonen och spelar fram bollen till en lagkamrat och går sedan med i anfallet
2. Den gula flottören byter halvlek för att ge anfallarna en 4 mot 3-överbelastning när de attackerar målet
3. Här får kantspelaren en bakre stolpkors från motsatt kantspelare och gör mål.
Neil-Lennon-John-Kennedy-and-Gavin-Strachan-Build-up-and-attack-with-overloads-7
1. När anfallarna har avlossat ett skott mot mål spelar målvakten omedelbart ut från baksidan
2. Det blå laget som precis attackerade kontrapressar nu högt upp i planen för att stoppa bollen för lätt utspelad.
3. En röd anfallare faller in i den centrala zonen för att göra sig öppen för en passning när de röda är redo att inleda en attack mot toppmålet.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill se spelare använda bra positionering i uppbyggnaden för att öppna frampassningsbanor. Om de tre pressarna försvarar smalt, vill vi se att besittningslaget letar efter att spela utanför.Vi vill också se besittningslaget passa med tålamod i uppbyggnaden för att desorganisera de tre motståndarpressarna och sedan känna igen ögonblicket att spela bollen framåt. Från den punkt bollen spelas framåt vill vi se besittningslaget accelerera attackens hastighet.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Spelare kan ibland få sin positionering fel i uppbyggnadsfasen. För att ge bollinnehavet kontroll över bollen i den här fasen uppmuntrar vi användningen av målvakten som en extra spelare, vilket tillsammans med fria spelaren skulle ge dem en 5 mot 3 överbelastning mot sina högpressande motståndare. Vi skulle också avskräcka försvararna från att komma för nära målvakten, vilket skulle göra det möjligt för den pressande spelaren att enkelt pressa mellan båda spelarna.Ett annat typiskt misstag som spelare gör är att försvararna inte alltid identifierar ögonblicket för att eliminera pressen under uppbyggnadsspelet. De bör ha tålamod men bör inte stanna kvar i pressen längre än vad som krävs och när ett tydligt tillfälle att eliminera pressen uppstår bör de göra en framåt passning eller driva bollen framåt.

Hur skulle jag sätta detta i en spelsituation?

Efter dessa övningar skulle vi avsluta passet med att spela ett vanligt 11 mot 11-spel med truppen. Vi skulle uppmuntra ett lag att vara väldigt aggressiva i sitt pressande, medan det andra laget bör försöka fokusera på positionsspel, bryta pressen och snabba attacker med överbelastning.