Anfallande kombinationer

Den här övningen handlar om att utveckla mönster av anfallsspel och rörelser som skapar utrymme i vida ytor och målmöjligheter i och runt straffområdet.
Öppningsövningen möjliggör en kontinuerlig repetition av spelarrörelser, medan det efterföljande småsidiga spelet erbjuder överbelastningssituationer i både centrala och breda områden, och tillåter att chanser skapas i den sista tredjedelen.

Vad får jag spelarna att göra?
Spelmönster
Vi ställde upp på en halv plan med ett mål och en målvakt i sin normala position i ena änden och en annan målvakt att börja spela i andra änden. Fyra skyltdockor representerar försvarare och är placerade som en fyrbackslinje, som visas [1].
Vi använder åtta utespelare som kombinerar oavsiktligt för att få ut bollen brett, vilket skapar utrymme i boxen som kan utnyttjas av forwards. Kantspelaren går in i straffområdet, där de två anfallarna och den motsatta yttern gör löpningar för att attackera inlägget.
Efter varje attack ska spelarna tillbaka och starta övningen igen. Vi växlar sida av attacken så att alla spelare testas. Vi kan köra varianter av detta spelmönster.

1. En målvakt börjar spela en passning ut till en av de blå, som spelar fram bollen till en anfallare
2. Anfallaren tar emot bollen och kombinerar med mittfältaren för att arbeta bollen till kantspelaren på kanten
3. Den breda kantspelaren springer runt skyltdockan och korsar in i straffområdet
4. De två anfallarna gör löpningar för att attackera inlägget
5. Den motsatta yttern gör också en löpning

Roy-hodgson-attacking-combinations-1

Hur kommer vi framåt i övningen?
Den tidigare övningen kan enkelt göras mer realistisk genom att ersätta skyltdockor med faktiska försvarare, även om dessa kan behöva ta det lite lugnt till tränarens fördel för att säkerställa att inläggen når anfallarna.
I diagrammet har vi ersatt skyltdockor med fyra försvarare, som visas [2]. Dessa försvarare pressar angriparna utan att förhindra inlägget. Här kör vi samma passningskombinationer på vänsterkanten men har gett spelarna friheten att göra enstaka variationer.

1. För att utveckla träningen byter vi ut skyltdockor med riktiga försvarare, som är villkorade att pressa angriparna utan att förhindra inläggen
2. Spelare kan göra enstaka variationer av kombinationen spel och rörelse. Här gör mittfältaren ett forwardslopp för att kombinera med anfallaren

Roy-hodgson-attacking-combinations-2

Vad får jag spelarna att göra härnäst?
Runt och runt
Genom att använda planens fulla bredd ställde vi upp mellan de två 18-yardlinjerna. Vi har ett mål och en målvakt i varje ände. Vi markerar ett 15-yards straffområde framför varje mål och en 10-yards fri bred zon på varje kant på planen.
Vi använder 19 utespelare, uppdelade i två lag med åtta och tre neutrala. De neutrala spelar för laget i besittning – den ena är en flytande mittfältare för att ge bollinnehavet en överbelastning i mitten av planen, medan de andra två är ytter som skapar överbelastningar i de fristående breda zonerna.

Spelet startar och återupptas med en passning från målvakten. Vi förväntar oss att spelare ska återskapa passningsdragen från den första delen av övningen, med syftet att kombinera för att få in bollen i de oöverträffade breda kanalerna för ett inlägg, som visas [3]. Även om detta uppenbarligen underlättas av närvaron av den flytande mittfältaren och de neutrala yttern, dikteras spelet också av de positioner som motståndaren tar.

1. Spelet startar och startar om från målvakten
2. Det är 8 mot 8 i huvud spelområdet och besittningslaget bör försöka attackera med de passningskombinationer som arbetades med i den inledande aktiviteten
3. En flytande mittfältare ger bollinnehavet en överbelastning i mitten
4. Bollen skickas till en neutral ytter i den fristående kantzonen. Yttern spelar sedan ett inlägg i straffområdet
5. Anfallarna gör löpningar in i straffområdet för att attackera inlägget

Roy-hodgson-attacking-combinations-3