Anfallande kantspel.

Med den här övningen kan vi få alla i laget att tänka på hur vi kan få bollen framåt så snabbt och så effektivt som möjligt. Vi vill ha kvalitet och snabbhet på alla områden och en slutprodukt – helst ett mål. För att detta ska hända måste alla förstå sina roller och sina rörelser med och utan boll.

Vad får jag spelarna att göra?

När vi ställer upp på en hel 11-manna-plan använder vi ett område från kanten av en av 18-meters kvadrater som täcker resten av fältet, som visas [1] . Markera två små områden på 8×5 meter på vardera sidan av målstolparna. Vi kommer att be kantspelarna att leverera bollen till dessa områden och de är där vi vill att våra anfallare ska vara för att möta den.

Börja med flera bollar i mittcirkeln med tre till fyra centrala mittfältsspelare. De kommer att rotera sinsemellan allt eftersom övningen utvecklas. En av dem spelar en boll från mitten in i en av tre eller fyra försvarare (som också kommer att rotera) på kanten av 18-meters kvadraten. En försvarare måste få ner bollen så snabbt som möjligt och sedan slå en diagonalboll (passning 3 ovan) ut till kantspelaren, som är halvvänd så att hans första beröring tillåter honom att få bollen på anfallarens fötter (pass 4 ) och gå framåt.

När bollen spelas till kantspelaren börjar de två anfallarna göra sina löpningar, med en av dem som visar sig för kantspelaren. Anfallaren som har visat för kantspelaren spelar bollen till mittfältaren (pass 5), som efter sin passning in i försvararen nu har flyttat upp på planen för att stödja anfallet. Mittfältaren lägger nu en genomgående boll i planen för kantspelaren (passning 6) och ser sedan ut för att komma till kanten av boxen. Båda anfallarna förväntas nu göra löpningar och attackera de två markerade områdena på vardera sidan av stolpen, medan kantpelaren är ute efter att träffa ett av dessa områden.

När spelarna väl har fått igång rytmen kommer vi att ha attacker på båda sidor av planen. För att göra detta behöver du ha fyra anfallare, fyra kantspelare, fyra mittfältsspelare och fyra mittbackar så att du kan starta nästa attack så fort ett tar slut. Alla dessa spelare kommer att rotera.

Stephen-constantine-attacking-wing-play-1

1. Mittfältare börjar med att spela bollen till en försvarare. Se till att de plingar in bollen i stället för att flyta den
2. Kantspelaren ska vara halvvänd för att ta emot en passning från försvararen, så att hans första beröring låter honom spela bollen i anfallarens fötter och röra sig framåt. Anfallaren kombinerar sedan med mittfältaren
3. Mittfältaren matar kantspelaren med en perfekt riktat passning så att han inte behöver ändra sitt steg när han korsar
4. Anfallarna ska göra löpningar in i målområdena och yttern måste träffa en av dessa områden med sitt inlägg
5. Mittfältaren måste stödja anfallarna genom att flytta in i området precis bakom dem.

Hur kommer jag framåt i sessionen?

När alla är bekväma med träningen och jag är nöjd med kvaliteten kommer vi att lägga till två försvarare, en på varje stolpe, som visas [2] . Försvararna kommer att gå ut för att försvara bollen på motsatt sida till där de är placerade. Endast en försvarare kommer att gå till att börja med, vilket tvingar kantspelaren att fatta ett beslut – slår han bollen hårt och lågt eller försöker han slå den andra anfallaren vid bortre stolpen eller spela tillbaka bollen till den inkommande mittfältsspelaren .

Vi kan också få den motsatta kantspelaren som inte går mot bollen att komma in och ta en position utanför 18-meters boxen, så om bollen går över eller förbi den andra anfallaren kan vi hålla pressen på det försvarande laget.Nästa steg är att få båda försvararna att komma ut och försvara inlägget och det bygger vi gradvis upp till fyra försvarare.

Stephen-constantine-attacking-wing-play-2

1. Som tidigare kombinerar kantspelaren med anfallaren och springer på en passning från mittfältaren. Han löper sedan in i ett av målområdena
2. När yttern korsar är två försvarare redo att gå in på planen. Försök att bara tillåta en försvarare att vara aktiv till att börja med
3. Försvararna måste försvara målområdet på motsatt sida till sin startposition så att de stöter på angriparen, vilket gör det svårare för honom att kontrollera och skjuta.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Det är verkligen viktigt för försvararna att kunna få ner bollen snabbt från den inledande passningen från mittfältaren för att kunna göra en kvalitetspassning till kantspelaren. Nyckeln är också rörelsen hos mittfältsspelarna och naturligtvis anfallarnas tajming och framåtskridande. I slutändan är dock leveransen av passningen till kantspelaren och sedan inlägget in i attackområdena absolut nödvändiga för att övningen ska lyckas.